Pàgines

divendres, 12 d’octubre del 2012

Primeres curses a peu a Catalunya

Tot i que el córrer pels carrers és un fenomen nou a casa nostra – va començar a les primeries dels anys vuitanta del segle passat – hi ha referències d’algunes proves molts anys abans. S’havien corregut curses a finals del segle XIX  a pobles del Segrià,  les Garrigues, la Terra Alta, a la ciutat de Tarragona...

Com sigui, però, la cursa a peu reconeguda oficialment com la primera a Barcelona i a Catalunya es va celebrar el 9 de desembre de 1898.

Va ser una iniciativa que va portar a terme un professor d’un gimnàs que hi havia a Barcelona en el carrer Duc de la Victòria, a prop de la Rambla. Hi van participar cinc corredors, un d’ells el professor Jaume Vila, un mestre d’esgrima i tres socis del gimnàs. Els corredors, que van sortir a les cinc de la matinada quan encara era fosc a la ciutat,  van fer el mateix recorregut  d’un tramvia que passava per davant del gimnàs fins la Plaça de Sarrià, anar i tornar. Uns 14 quilòmetres, i sembla ser que van trigar 55 minuts.

No està gens malament per l’època, sobre tot tenint en compte que l’entrenament l’havien efectuat donant voltes en el reduït espai d’una sala del gimnàs.

D'aquesta cursa no hi ha cap constància fotogràfica. La font correspon al llibre "Carreras á pie" d'Albert Maluquer, editat el 1916.

Sí que existeix una fotografia d'una de les primeres curses. Es va celebrar el 18 d'octubre de 1903, amb sortida i arribada a Horta. També de 14 quilòmetres.
Es considera la més antiga de les fotos que es conserven d'una cursa. Any 1903
El guanyador, Juan Durán, és el que du un equipament  de color negre
En aquest cas se sap la classificació dels 8 corredors que la van acabar dels onze que van sortir. Els tres primers:

1. Juan Durán 48'15''
2. Miguel Puig 52'25''
3. José Quirante 52'28''

Inefable la crònica de la cursa, publicada uns dies després a "Los Deportes": "Esperamos que han de verse muy concurridas estas carreras, pues vienen á ser las primeras que en España se celebran de esta clase tan apropósito para arraigar el sport y los ejercicios corporales"